Vad har juniorlandslaget hunnit med denna vecka och vad gör ni på slutet?

För att ni där hemma ska förstå att det inte är en vilovecka så ska jag dra i stora drag vad vi gjort och vad vi kommer att göra resten av tiden som vi har kvar här nere. Det är otroligt mycket kunskapsutbyte som sker mellan oss svenskar men även från andra nationer som deltar.

För att underlätta för de skyttar som vi tar ut att åka internationellt så måste vi alla börja hjälpas åt på hemma klubbarna. Det är allt från att träna under press till att ha ett materielet som fungerar när man är på plats. Ett nockläge som går sönder kan vara en stressfaktor som gör att skytten inte kan fokusera på att prestera på uppdraget.  Vi har nu påpekat det ett antal gånger och nu måste någon börja hända.  Det är inte rätt mot skytten att inte kunna genomföra en final på bästa sätt när man satsat så mycket under så lång tid för att lyckas ta sig ut på det internationella uppdraget.

Hur har då detta inomhus EM 2017 i Vittel sett ut?

Söndag

Detta var vår resdag ner till Vittel i Frankrike. Många av oss startade tidigt på morgonen och vi kom fram strax efter 2100 på söndagskvällen. Det var inte många som orkade prata utan kasta de sig i säng när vi väl kom till hotellet.

 

Måndag

Frukost kl 08:30 och sedan runt 10 försöka ta sig till hallen och på börja träning. Att lista ut hur bussarna skulle gå och var arenan låg var inte lätt när fransmännen valt att lägga informationen i hallen där vi skulle vara och inte på hotellet.Efter lite armfäktande så kom vi till slut till hallen.  Sedan tränade och gick igenom skyttarnas materiel från 10:30-18:00 och det sköts runt 150–200 skott under måndagen, med avbrott för lunch. Vi hann till och med att kika på arenan inför onsdagens kval.

Tisdag

kl 08:30 frukost sedan mot banan vid niotiden. Packa upp all utrustning som man ska ha på tävlingen. Inklusive reservutrustning. Domarkontroll av utrustningen och sedan träna på den plats där man sedan ska tävla på onsdagen.  Mellan 10:00 och 12:00 var det recurve skyttarna som kollades.

Kl 12:35-13:15 var det öppningsceremoni. Patool Bako fick äran att bära den svenska fanan denna gång.

Kl 14:30-16:30 var det sedan dags för compoundskyttarna att ha sin materialkontroll och officiella träning. Antalet skott under denna officiella träning varierade mellan 90 och 150 skott.

Tillbaka till hotellet. En lång promenad, sedan middag och till slut i säng.

Onsdag

kl 06:30 var det dags för frukost för recurve skyttarna. Kl 07:30 på väg till banan. Uppvärmning på uppvärmningsfältet sedan till tävlingsbanan och dags för tävling.

Kl 08:30 uppvärmning på tävlingsplatsen. Kl 09:05 start av tävlingen, samtidigt åt compoundskyttarna frukost. Ludvig Flink sköt nytt personligt rekord med 576p och Patoll Bako gjorde sin internationella tävlingsdebut. Hon sköt 565p. Fantastiskt bra. Kl 12:30 var det bara att packa ihop och åka till hotellet för lunch. Samtidigt som compoundskyttarna kom till tävlingsplatsen. Compoundskyttarna packade upp och gick till träningsbanan. Kl 14:00 var det dags för uppvärmning inför kvalificerings ronden.14:35 var det start på kvalificeringen. Hampus som fått feber under natten höll den i schack med Alvedon och sköt förhållande vis riktigt bra. 583 p, Marcus Arlefur-Wällsted sköt 579p och Helen Forsberg(senior) 581p.

När compoundskyttarna skjutit klart kom recurve skyttarna tillbaka. Med lite korv, skinka och baguetter. Så att vi fick något att äta så vi skulle orka under kvällen.

Kl 18:15 var det dags för sextondels finaler. Först ut var recurve skyttarna. Ludvig Flink ställdes mot Simone Guerra italien. Trots ett bra skytte(29or) och med en dålig serie (17), så gick inte Ludvig vidare. Förlust med 4-6. Patool sköt jättebra men brittiskan Alyssia Tromans-Ansell gjorde en chock start. Patool började lite nervöst men även hon kom tillbaka in i matchen igen. Men till slut så blev det ändå en förlust med 3-7. Dock så blev det en ny och nyttig erfarenhet.

Kl 19:10 var det dags för våra compound juniorer. Hampus Borgström fick en mardröms start mot Kristjan Puusepp Estland. Kristjan sköt 30 poäng som om han inte gjort något annat och Hampus sköt 28 poäng. Men Hampus kämpade sig in i matchen igen och inför sista så ledde han med en poäng. Då tog Hampus till sina sista krafter och sköt 3 st tior inside-out, dvs pilen rörde inte ens ytterlinjen på tian. Vinst med 147–146. Marcus Arlefur-Wällstedt ställdes mot Christoffer Berg, Danmark. Det blev en ganska spännande match men Marcus kunde lugnt ta hem matchen med 144 mot 143. Christoffer hade Martin Damsbo och Stephan Hansen som sina coacher under matchen. Två av Danmarks stora internationella stjärnor.

Kl 20:00 Var det Helen Forsbergs tur att möta Daisy Clark från Storbritannien. Helen och Daisy har möts tidigare och Det stod 2-0 till Daisy i möten innan matchen. Helen sköt bra men lyckades inte riktigt rå på Daisy denna gången heller utan det blev förlust 141p-142p och e snöplig 17 plats.

21:10 var det buss tillbaka och äta middag. Efter sedvanlig middag med utvärdering var det bara att kasta sig i säng och sova. Total pilmängd under denna dag varierade mellan 110–140 pilar.

Torsdag

Kl 09:00 frukost och sedan avfärd till hallen med samtliga. Uppackning och uppvärmning på träningsfältet för alla.

Kl 1100 dags för åttodnelsfinalen för Hampus Borgström som mötte Dmitriy Stepanov från Ryssland och den blev en händelselös match som Hampus vann 146-145poäng. För Marcus blev det desto mer drama. Han mötte Stefan Heincz från Österrike. Inför sista så ledde Marcus med en poäng, men Stefan lyckades med lite tur jämna ut sifforna så att det slutade 145–145 och särskjutning. Marcus sköt först en nia. En centimeter från tian. Och Stefan lyckades träffa linjen med sin pil. Så det blev en nionde plats för Marcus på sin EM premiär.

Kl 1205 var det dags för Hampus att återigen skjuta en final. Denna gång kvartsfinal mot Goksel Alintas ifrån Turkiet. Hampus tog greppet direkt men Goksel lyckades kämpa sig ikapp en för sista. Och två oturliga skott som blev nior kostade Hampus vinsten 145p-147p. Hampus slutade på en bra femte plats i sin sista junior EM start.

Sedan packade vi ihop för lunch och återkom till hallen strax efter 1430. Då vi tränade fram till 1800 för att sedan åka tillbaka till hotellet för middag, utvärdering och sömn. Totalt pilmängd för dagen låg mellan 110 till 140 skott.

Fredag

Efter en välbehövlig sovmorgon åt vi frukost kl 09:00. Kl10:00 mot hallen och träning. Vi tränade utbytte erfarenheter tittade till olika saker som skyttarna får med sig hem att ta åt sig och träna på.  Vi sköt fram till 1330 åkte sedan tillbaka och åt lunch. Eftermiddagen är fri och kvällen lika så. Någon valde att åka tillbaka och träna lite till och träffa kompisar. Total pilmängd idag låg mellan 70 och 140 skott.

Lördag

I morgon lördag blir det en pilfri dag. Vi kommer att åka på sightseeing någonstans tillsammans med delar av den finska truppen. Vi ska kultivera oss har man lovat så vi får se var vi dyker upp. Det är bara lagfinaler denna dag och vi tänker lägga mer fokus på söndagens finaler. Så strax efter frukost i morgon bitti sitter vi på en buss på väg någonstans.

Söndag

På söndag kommer vi att sitta på läktaren och heja på någon skytt. Detta för att alla ska få uppleva hur stämningen är under finalskytte när italienare och ryssar drar igång sina hejarramsor. Det är som en riktig basketmatch hemma i Luleå. Man får stå päls av att bara vara där. Det ska bli riktigt kul. Efter finalerna kommer vi att vara med på avslutningen och den gemensamma middagen.

Måndag

Kl 0600 så är det dags för oss att kliva på bussen mot Luxemburg. 11:00 går vårt plan hemåt. Och vi ser fram emot att komma hem få lite svensk mat. Och sedan börja ladda för JSM och sedan utomhus säsongen.

Summering av veckan

Summa summarum så har det varit en bra vecka! Vi har inte fått några medaljer men vi var nära. Och många var väl förberedda på vad som skulle hända. Vi hade nya skyttar som fått upp ögonen vad det innebär att vara på ett internationellt uppdrag.

Skyttarna har skjutit mellan 600 och 850 skott under denna vecka. Man måste vara klok när man är här och tränar. Man måste hålla koll så att man inte lockas till att skjuta flera hundra pilar direkt för att inte senare i veckan inte orka skjuta eller riskera skador. Viktigt att tänka är att när man står med en tavla framför sig kommer man bli bedömd av motståndare. Man kommer då ofta skjuta i tävlings fart. Det är bara på blank butt man kan skjuta riktigt avslappnad. Man måste äta alla måltider som man blir serverad och komplettera med mellanmål för att orka, även om man tycker att det smakar gummisula. En egen kryddkarusell är inte dumt. Som coach har jag gått ca 11 000 steg per dag och cirka 10 km per dag. Skyttarna har kanske inte gått lika långt men man måste orka det med.

Så ni som siktar på utlandsuppdrag kan inte fokusera och skjuta 30 pils tävlingar. Det ger inget mer än lite variation i träningen.

  • Ni måste välja att skjuta 60 pilstävlingar plus finaler.
  • Ni måste aktivt söka upp motstånd, våga sticka ut hakan. Finns det inte motstånd i den egna klassen ställ upp i Elit klasserna.
  • Ni måste lära er att släppa det ni inte kan påverka. Om en arrangör valt att göra på ett visst sätt, så flyt med, att paddla motströms ger inga pluspoäng i skjutprotokollet.
  • Ni måste orka skjuta flera dagar i rad. Att efter dag två inse att man inte orkar en tredje dag då finalerna fortsätter är inte bra.
  • Ni måste ha material som fungerar så ni slipper en orosfaktor om olyckan skulle vara framme.

På träningsfältet fanns det idag 20 buttar och det var minst 80 bågar, 60 skyttar och 20 tränare på samma yta, samtidigt. Om någon skulle vara ouppmärksam och råka stöta till någon annans utrusning så får inte EM vara slut för det. Det man ska ha klart för sig är att man har inga vänner när man står på skjutlinjen, de står där för att vinna, precis lika mycket som du. Det finns dem som tar till alla tjuvknep i boken för att vinna, när skjutningen inte räcker till. Och då kan ett olyckligt ”snubbel” vara väldigt väl planerat.

Vi tränare och ledare i klubbarna måste hjälpa de duktiga skyttarna med utbildning och stöttning för att de ska lyckas utomlands. Vi kommer att bli tuffare i juniorlandslaget på att kontrollera om skyttarna har  med sig allt de behöver när det dags att åka, är det inte så kommer vi inte ta med dem. Vi lägger ut mellan 10 och 20 000 kr på en skytt på ett uppdrag. Vi reagerar starkt när vi upptäcker att man inte ens har med sig en extra siktnål om olyckan skulle vara framme så här får det inte vara. Naturligtvis så hjälps vi åt om olyckan skulle vara framme och vi har reservdelar med, men inte allt. Allt som lyfter fokus från uppgiften är fel. Så se till att vi kan hålla fokus på att skjuta, utveckla och prestera istället för att skruva och trimma när vi är på uppdrag.