Silver till det svenska compoundlaget!

Hampus Borgström, Robin Hedenvang och Marcus Arlefur-Wällstedt såg till att bärga en silver medalj till Sverige.

I semifinalen mot Frankrike som var en riktigt svängig match så gjorde grabbarna en riktig kämpa insats. Efter första rundan ledde vi med en poäng, 57p-56p. Nu såg det ut som vi skulle vinna. Men en vindpust gjorde att efter nästa runda låg vi två poäng efter, 108p-110p. Nu tände grabbarna till ordentligt och visade att man verkligen ville till guldfinal. Man tände på alla cylindrarna och sköt en 58 samtidigt son fransmännen vacklade lite. Så nu ledde vi med 2 poäng inför sista omgången, 166p-164p. Där fortsatte grabbarna och kunde spika igen segern med en 56a och segersiffrorna skrevs till 222p-218p.

I guldfinalen ställdes vi mot hemma nationen Croatien med Damogaj Buden, Mario Vavro och Filip Simic. Vi öppnade bra med en 54 och kroaterna sköt en 52 i vinden. Sedan kom den busiga vinden. En vind som man kan jämföra med att åka cykel på en guppig väg. Antingen flyger man av eller så lyckas man sitta kvar. Det var någon av de svenska som hamnade i diket och sköt en bra sjua. Och det gjorde att vi fick ihop 51 poäng medan kroaterna kunde i lugn vind skjuta en 56a. Då var vi efter med 3 poäng. Inte omöjligt att ta in. Sedan mojnade vinden. Och vi kunde starkt skjuta en 58, men kroaterna hade fått upp farten och drog in en perfekt serie 60 poäng, 163p- 168p. Inför sista omgången låg vi efter med 5 poäng. Kroaterna kände sig lugna och vi var tvungen att prestera max. Då kom vinden igen. Och vi sköt en stark 54 medans de seger säkra kroaterna lugnt kunde puncha in en 57.a 217-225 blev slutresultatet.

 

Som om det inte räckte med en final. Så hade arrangören flyttat guld och bronsfinalerna till torsdagen. De avgjordes mellan semi och bronsfinalen i Compound lagtävlingen. Det var lite irriterande att man gjort så. Man gjorde det för att två skyttar Damogaj Buden, Kroatien och Niko Wiener, Österrike skulle i väg och skjuta en IFAA protour tävling i Luxemburg. All heder till Hampus och Simon Olesen från Danmark som inte ville vinna på WO utan skjuta om medaljen.

Hampus ställdes mot Niko Wiener och hade lite svårt att lada om efter morgonens urladdning. Men nu skulle Niko få en match. Efter första omgången låg Hampus under med 3 poäng efter en oturlig åtta, 27p-30p. Sedan drog Hampus igång jakten på de tre poängen. Efter andra omgången hade Hampus knaprat in två efter en 29, 56p-57p. Sedan försökte Niko rycka och sköt fullt 30 poäng. Så nu var vi tillbaka till tre poäng, 84p-87p.  Hampus drog in en 30 och Niko vacklade lite och sköt en 28 så nu var det en poäng kvar inför sista, 114p-115p. Spänningen var olidlig. Hampus sköt en 29 och Niko en 28, 143p-143p. Särskjutning.

Niko började särskjutningen med ett X(inner tia). Nu var det Hampus tur. Nikos X var långt ute i kanten på ringen kl 8. Så det fanns utrymme att skjuta närmare mitten och vinna. Hampus drar upp klockan verkar ha stannat på 18 sekunder, rusar ner till 10, nio, åtta sju, nu böjar det blåsa, sex fem och pilen slits loss från strängen och landa strax utan för tians ring. Niko vinner. Hampus arg, besviken, frustrerad. Skakar hand med Niko och tackar för en god match.. Bort från banan in i tältet och få ut sin frustration. Sedan är det dags att ladda för guldfinalen i lag.

 

Efterspelet efter det att man valt att ändra i upplägget för tävlingen har vi inte sett slutet på än. Hur kan en arrangör ändra upplägget för två skyttar som ska delta i en sponsorstävling i ett annat förbund? Upplägget på denna tävling har ju legat ute i flera månader. Flera nationer har skyttar som valt att avstå att åka hit, just för att det funnits andra tävlingar på hemma plan som man valt att skjuta i stället. Vi hade ju kunnat åka hem på fredag kväll och vara med på SM. Vi hade sparat en övernattning lite mer totalt ca 7000 kr. Det vi får ägna oss åt idag är att vänta på en prisutdelning för den gemensamma Europacupen plaska lite i poolen och vara med på den gemensamma efter festen, packa och åka hem. Nu kan man ju bara undra vad som händer nästa gång man får in ett önskemål att flytta på finalerna. Formatet är ju inte fast längre. Vi får se hur detta slutar. Nu ska vi se hur det gick för grabbarna i hela European Youth Cup 1 och 2. Det resultatet blir offentligt idag.