Rovererto eller Italien i långkalsong och underställ..

Att vara i Italien i mitten på maj hade jag föreställt mig skulle kunna vara bättre än att vara i Luleå under samma tids period. Men jag börjar tänka om. Eller vad sägs om regn, +11 grader varmt och en liten vid på 0,5 till 2 m/s från lite skiftande håll. Jag är avis på er som är hemma. Rovererto är en underbar liten stad med trevliga människor. Så jag skulle nog kunna tänka mig att åka hit på sommaren. Med betoning på sommaren.

Det som är roligt på denna resa är att vi har två debutanter i juniorlandslaget tavla. Alexander Kullberg och Sofia Hölaas-Borén. Det är många nya saker som de ska uppleva. Från att ackreditera in sig till obligatorisk domarkontroll, då man ska visa upp allt man ska skjuta med. Så det är många nya intryck att ta till sig. Vi hade även invigning i går uppe vid en klocka där prästen i byn samlat ihop pengar och köpt en massa kanoner efter första världskriget och låtit göra en klocka av dem. Det var mäktigt.

Nu vet vi hur Quasimodo måste ha känt sig efter en klockringning.

Idag var det dags för grundomgången. Regnet och vinden ställde till det för oss. Det regnade från kl 0800 i morse till strax efter 1500. När grabbarna sköt var det inget roligt väder alls att vara ute i. I appen stod det +11 känns som +8. Det var svårt att läsa hur viden betedde sig på banan. Genom att det är ett stort fält med vallar och staket. Och när väl vinden tog fart över banan så drog den snett. Från vänster till höger. Och som grädde på moset så om vinden kom rakt bakifrån kunde man få den effekten att den tryckte ner pilen på slutet utan avv vi kände att de blåste. Men man kunde se det på träden. Vänster till höger kunde man se på vimplarna. Anläggningen som vi är på är riktigt bra. Den har allt som man kan behöva för att kunna satsa som skytt och även kunna ha trevligt som bara glad motionär.

Nå hur har det gått idag? Bra tycker jag. Ludvig Flink sköt 608p. Lite lågt, men det arbete vi gjort med att hitta på lösningar på olika utmaningar mer värt på långsikt. Vad som händer när man tejpar i greppet tex när det regnar. Och vad händer när tejpen hinner torka mellan skjutningarna i stället för att vara våt.  Eller att man måste äta mer för att orka lika mycket när det är lite kallt och blåsigt.

Sofia Hölaas-Borén sköt bra huvuddelen av skotten. Hon tappade lite av fokus, men vi kunde få tillbaka henne och skjuta mer bestämt.  Sedan hade hon lite otur, en fena lossnade från den bakre tejpen och agerade luftbroms på vägen fram mot tavlan. Så pilen landade mjukt och fint på gräsmattan vid tavlan. En klart godkänd första runde och en runda med klar utvecklingspotential som andra runda gjorde att hon slutade på 567 poäng. Klart godkänd!

Alexander Kullberg gjorde inte mycket väsen av sig, men hade kul idag. Han hade en skytt från Namibia på sin tavla. Han frös rejält och när Alexander försökte imponera på han hur varmt vi har hemma just nu, så kontrade han bara med att hemma var det +40 grader i skuggan. Vi hittade lite saker som han ska titta på när han kommer hem med trimningen som gör att bågen blir mindre känslig när han går in hårt eller mjukt i stoppen. Men 678p är klart godkänt även det att ha som premiärresultat på tavla utomlands. Och han summerade dagen med att det är kul att skjuta tavla med.

 

Marcus Arlefur-Wällstedt hade en bra dag. Hos honom var det inte materialet som spökade utan det mentala. Han drabbades av den så kallade Hank effekten. Hank är en speaker från Nederländerna och när han nämner en skytts namn så ökar nervositeten exponentiellt. Han nämnde att Marcus Ledde efter tre serier och det gjorde att Marcus började tänka. Och vips blev han nertagen på jorden direkt. Och för att bryta den trenden blev Marcus tvungen att börja jobba med det mentala under tävlingen. Ändra sitt sätt att tänka. Våga bryta en nedåtgående spiral. Och han lyckades fenomenalt bra. Från att åka ner från första till femte plats, och sedan i andra omgången klättra upp till andra plats är enormt bra. Nu nämnde Hank, Marcus namn ett antal gånger på slutet utan att Marcus tappade focus. Marucs slutade på andra plats med 684 poäng. Fem ynka poäng från pers.

Recurve mixed laget landade på en 12:e plats och i morgon ställs Sofia och Ludvig mot ett par från Polen. Matchen börjar kl. 0920 i morgon och ni kan följa den på facebook live streaming. Det är Marcus Arlefur-Wällstedt och Alexander Kullberg som sköter den i morgon.

Det har varit en kall, regnig, blåsig och händelserik dag idag. En härlig dag att vara coach på! Jag tror att den här generationsväxlingen som vi ska igenom nu i juniorlandslaget kommer att bli bra. Vi har nya skyttar som jag hoppas visar framfötterna ordentligt på hemma plan under de kommande helgerna.