JVM slut och Ludvig Flink 9 i världen bland juniorer i recurve!

Då är JVM slut för oss denna gång. Finalerna är kvar i morgon och på söndag, sedan börjar en riktigt lång resa hem.

Ludvig Flink som satsat rejält detta året har verkligen fått lön för mödan. Med lite tur och mycket skicklighet manövrerade han sig fram till 8-delsfinalen igår. Hur gick hans resa fram dit?  Ludvig sköt bra i grundomgången, 628p, och placerade sig på 40:e plats. Han hade en oturlig pil som smet och landade i den gröna tavlan men det störde inte Ludvig alls.

Ludvig var nöjd med resultatet ändå. I 48 dels finalen fick Ludvig möta Karl Kivilo från Estland. Det blev en tajt match. Där det krävdes alla fem seten för att kora en vinnare. Väl i 24 dels finalen så fick han möta Verma Atul från Indien. Den här matchen blev även den en riktig rysare som kröntes med en särskjutning. Ludvig sköte en åtta och Verma en sjua. Så vidare till 16/dels finalen. Här ställdes han mot mexikanen Santin Alvarado. Det här blev också lite av en rysare i vinden. Den här matchen gick även den till 5 set. Inför sista omgången så stod det 4-4. Första skottet så drog tog vinden pilen och tryckte ut den till en sjua. Då justerade Ludvig ett halvt varv. Nästa skott blev en till sjua höger. Ludvig bestämde sig då att det behövdes två varv på siktet för att han skulle hamna i gult. Sagt och gjort. Ludvig tar tag i siktet och skruvar ett halvt varv och sedan var det tvär stopp. Nu var goda råd dyra. 40 sekunder var det kvar på klockan. Hinner jag justera siktet tänkte Ludvig. Kanske blev hans svar till sig själv sedan bestämde han sig för att ”Nej, jag håller av!” sagt och gjort drar upp och håller av till vänster och pilen glider in rakt i tian. Vinst. Nu väntade Nederländaren Jan Van Tongeren i 8-dels finalen. Jan sköt otroligt bra och snabbt i finalen. Så fort att Ludvig inte hängde med utan vips var det 6-0. Och slut för Ludvig. Men Ludvig var nöjd så även vi andra. Så bra skytte under finaldagarna har vi inte sett på ett tag på recurve sidan. Ett konstaterade som vi gjort är att man måste våga skjuta när det blåser. Och sedan så snittar man 27p på tre pilar kommer man ända tills 8-dels finalen. Men kan man kliva över 27 så kan det gå riktigt långt.

Vårt andra stora ess i rockärmen var Hampus Borgström. Hampus var riktigt taggad för årets JVM. Kroppen kändes rätt, huvudet var med och stjärnorna var nästan på rad. Men sedan satte någon på fläkten. En parameter han inte planerat för. Och det har blåst rejält. Från 1 m/s upp till 19 m/s i byarna. Det är inte lätt att få pilarna att flyga rakt då. Hur gick Hampus Resa? Han började bra och sköt 675p och placerade sig 24a. Lite längre ner än han tänkt sig men det skulle nog funka ändå. I 48 delsfinalen ställdes han mot Matthew Everett från Australien. Där kopplade Hampus greppet tidigt om matchen och släppte aldrig in Australiensaren. Och sköt dagens högsta resultat bland finalerna 143 p. I 24 dels finalen ställdes han mot italienaren Alex Boggiatto. Det här blev inte alls någon trevlig resa. Snarare en huppegupptäcksfärd om man får citera Robert Broberg. Det blåste lite, mycket från vänster, från höger och fram ifrån fast ändå lite från vänster. Så det var lite svårt att förutspå vad man skulle göra. Men italienaren var som i trans. Som exempel så i andra omgången sköt han 3 kryss. Otroligt galet. Hampus försökte allt. Läste vinden. Höll av. Men 9. Och Alex kunde lugnt luta sig lite tillbaka och skjuta hem vinsten. Och hampus slutade 33:a.

Moa Lindström gjorde sin stora VMs debut och det gick bra. Det var nervöst i första delen på grundomgången men sedan repade hon till sig och slutade glatt 588p lite lägre än förväntat men ok. Och mitt i tabellen vilket gjorde att hon fick möta en jämn bra skytt. Alex Zuleta-Visser. Alex försökte koppla ett grepp tidigt i matchen. Oavgjort i första set sedan vann Alex det andra setet. Inför tredje så var det 1-3 till Alex. Nu tände Moa till och tre raka set i rad. Riktigt bra. Vinst och till 24 dels finalen. Där väntade Oceana Guy från Frankrike. Franskan var rankad 9a efter grundomgången. Det blev lite för mastigt. Utan Moa fick sig sig slagen i tre raka set. Men det som var kul var att det var fruktansvärt jämt. 1, 2 och 3 poängs förlust i varje set. Moa slutade på en 33 plats.

Robin Hedenvang sköt 665p och placerade sig på en 45 plats inför 48 dels finalen. Där ställdes han inför Jordan Adachi från Kanada. Robin sköt bra men inför sista skottet så råkade nervositeten spela honom ett fult spratt. I stället för vinst blev det förlust. 136p mot 138p.

Marcus Arlefur-Wällstedt hade det lite jobbigt. Marcus sköt bra i blåsten under grundomgången, 664p, och placerade sig på en 33:e plats. Mot sig i 24 dels finalen fick han Dirk de Bod från Namibia. Och det var en kille som kunde skjuta visade sig. Vinden hade nu tilltagit i styrka och man fick knyta fast kepsen med snöre under hakan för att få den att sitta kvar. Marcus orkade inte riktigt med i vindens alla turer utan tappade bort sig lite. Dirk kunde lätt skjuta hem matchen. 128p-141p.

Som förbundskapten vill man ju att alla ska få lyckas på ett JVM. Men det är ju bara en bit av ett JVM. Det är lika viktigt att lära känna andra skyttar och andra kulturer.  Man får förståelse för hur det fungerar ute i världen. Till exempel att det finns nationer där damer och herrar inte ens får dela bord under middagen, det här är JVM 2017. Det är ett exempel bland många där vi snubblat på saker som vi tar för självklara. Därför är det viktigt att man är ödmjuk och har ögonen öppna så man ser, lär och kanske kan förändra lite, men förändringar tar tid. Men med små myrsteg kommer man i alla fall en bit.

Nu har vi sett lite finaler på både lördag och söndag. Provat den lokala maten. Och vi kan nog säga att argentinaren kan sitt kött. Och det har heller inte varit dyrt. Nu sitter vi på flygplatsen i Buenos Aires och väntar på att Lufthansa ska släppa oss ombord. Sedan väntar en 14 timmars flygning mot Frankfurt, Tyskland.

Fun fact med juniorlandslaget och Europas länder.

Frankfurt inte ligger i Tyskland oklart var men dock i Europa i alla fall. Spanien ligger inte i Europa och är en ö. Grekland ligger strax söder om island. Venedig ligger på fel sida i Italien. Belgien tillhör USA. Det finns en del att ta tag i….

Over and Out

Roffe