Royal_British_Bowmen_archery_club

Historik

Kortfattat kan man säga att bågskytte är konsten att skjuta med pil & båge. Innan modern tid var bågskyttet ett sätt för människan att skaffa föda såväl som att skydda sig. Bågskyttet har en historia som troligen sträcker sig så långt tillbaka som till stenåldern. Folkvisor & sägner har genom århundradena berättat storslagna myter om bågskyttars historia, där Robin Hood nog får sägas vara den största av dem alla.

Idag är bågskyttet främst en internationell sportgren som bl.a. förekommer i de Olympiska Spelen där det togs upp redan år 1900. Efter 1920 års spel försvann bågskyttet för att sedan återkomma 1972 då dess moderna tävlingsform introducerades. Värt att nämna i sammanhanget är att under 1996 års spel i Atlanta fick bågskyttet sitt stora genombrott. Aldrig tidigare hade så många upplevt bågskytte, en miljonpublik i tv-sofforna och nästan 55 000 personer såg tävlingarna live på plats.

Sverige har genom tiderna haft en del framgångar med bl.a. två OS-silver och ett flertal topp-10 placeringar. Totalt sett befinner sig Sverige på tolfte plats sett till medaljfördelning genom tiderna om man räknar från 1972.

Bågskytte i siffror

Över 60 länder fördelat på 600 deltagare möttes i de senaste världsmästerskapen. Det skrivs över 100 000 artiklar på Internet varje år om bågskytte. Över 2.5 miljoner besökare surfar varje år på internationella bågskytteförbundets hemsida och över 1.5 miljoner besökare kikar varje år på deras webb-tv www.archery.tv som totalt visat över 12.5 miljoner videos. Det finns ca 8 miljoner bågskyttar runt om i världen. OS i Beijing lockade över 35 miljoner människor att se varenda sekund av bågskyttetävlingarna.